Now Reading
4 en 5 mei

4 en 5 mei

Voor de tweede keer staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog vanuit huis. Lees op deze pagina onze tips voor de Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei.

Herdenken (4 mei)

 • De Nationale Herdenking op 4 mei vind net als vorig jaar plaats op een lege Dam. Voorafgaand aan de herdenking op de Dam houdt schrijver Roxane van Iperen haar 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe in De Nieuwe Kerk. De Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam wordt live uitgezonden op NPO 1, vanaf 18:45 uur. Lees meer over de nationale herdenking 2020 op 4en5mei.nl
 • Lees de toespraak van Koning Willem Alexander van 2020 terug op trouw.nl.
 • Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.  Lees op de website hoe het werkt.

Bevrijdingsdag (5 mei)

 • De NOS bood in 2020 de prachtige website 75 jaar Bevrijding waarop bezoekers het dagelijkse nieuws van toen via media van nu kunnen ervaren. Beleef de belangrijkste gebeurtenissen mee in beeld en geluid. Absoluut het bezoeken waard: nos.nl/75jaarbevrijding.
 • Bekijk ook de Bevrijdingsjournaals over de meidagen van ‘45 terug via deze pagina op site van de NOS.
 • 5 mei vieren we dit jaar op Bevrijdingsfestivals.nl! De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op Bevrijdingsdag een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten.
 • 75 bijzondere verhalen over vrijheid – verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog – zijn te vinden op de website www.vrijheid.nl
 • Bevrijdingsdag eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert op de Amstel, voor Koninklijk Theater Carré. Door de coronamaatregelen vindt het concert ook dit jaar weer binnen in het theater plaats. Stef Bos, Maan, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, ISH Dance Collective en het Metropole Orkest treden dit jaar op tijdens het 5 mei-concert 2021 vanuit de grote zaal van Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS om 21:00 uur op NPO 1.

Anne Frank

 • Bekijk het huis waar Anne Frank en haar familie woonden in Amsterdam Zuid voordat ze onderdoken. 
 • Loop virtueel rond in het Achterhuis: de plek waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook en waar ze immers haar wereldberoemde dagboek schreef.
 • Bekijk de videodagboek van Anne Frank op YouTube. (Hierin speel Luna Cruz Perez Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis. Allemaal gebaseerd op Anne Franks dagboek.)

Kunst & Cultuur

 • De tentoonstelling ‘De invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater?’ van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943) in het Joods Historisch Museum is online te bezoeken
 • Bekijk de tips van VPRO Cinema voor tien bijzondere films en documentaireseries over de Tweede Wereldoorlog.
 • De NPO biedt veel (Nederlandse) films aan over de oorlog. Bekijk tevens het complete overzicht aan programma’s (o.a. series, documentaires, films) van de publieke omroep over het thema op npostart.nl
 • Vanwege de coronmaatregelen is er het hoorspel Wannsee. Deze is online te beluisteren direct na de herdenking op 4 mei. Bekijk de website voor meer info.
 • Op 5 mei is er een nieuw landelijk initiatief: de Vrijheidsmaaltijdsoep, naar een recept van chef Yvette van Boven. Het comité hoopt dat heel Nederland tijdens het eten van de Vrijheidsmaaltijdsoep met elkaar in gesprek gaat over vrijheid.

Suggesties voor deze website zijn altijd welkom. Stuur ze in via het contactformulier of via Facebook. –

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top