Now Reading
Tips voor de Feestdagen

Tips voor de Feestdagen

Tips voor de feestdagen: kerst en oudjaar

Het is december en de laatste weken van het jaar staan in het teken van de feestdagen. Normaliter zouden we die met familie en vrienden doorbrengen, maar vanwege de pandemie zien de feestelijkheden er dit jaar anders uit. Bekijk onze tips voor de feestdagen.

Oudjaar

 • In Nederland kunnen we natuurlijk niet om een oudjaarsconference heen. Op de site van de Volkskrant staat een overzicht met alle conferences van 2020.
 • Bij oud & nieuw horen natuurlijk oliebollen. Je kunt ze natuurlijk bij een plaatselijke kraam of bakker afhalen. Maar ook zelf bakken, bekijk hier hoe. Of probeer dit jaar de appelstroopbollen van Yvette van Boven, waar geen frituurpan aan te pas hoeft te komen.
 • Heel veel restaurants bieden speciale menu’s aan voor de feestdagen, waaronder oudjaarsdag. Of bestel snacks of borrelpakketten bij je favoriete horecagelegenheid.
 • Wie dit jaar toch nog van vuurwerk wil genieten, kan dit jaar een online vuurwerkshow bijwonen. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om goede doelen (Stichting Vluchteling, Simavi, HandicapNL, Stichting Aap en Nationaal Fonds Kinderhulp) te steunen. Kijk op supergoedvuurwerk.nl om mee te doen.
 • Het Feestconcert is een jaarlijks terugkerende traditie va het Nederlands Philharmonisch Orkest. Helaas kunnen ze dat dit jaar niet vanuit een volle concertzaal brengen, daarom deelt het orkest dit concert graag online! Op woensdag 30 december gaat het concert om 20:00 uur in première via de websiteFacebook en Youtube.
 • Tijdens de jaarwisseling komt er een online festival waar ruim 250 artiesten aan meewerken. Via zo’n 40 verschillende streams kunnen mensen kiezen welke optredens ze willen zien. Goodbye 2020 begint op Oudejaarsdag om 16:00 uur en eindigt op nieuwjaarsdag tegen 05:00 uur. Onder anderen artiesten als Douwe Bob, Jeangu Macrooy, Sunnery James & Ryan Marciano, Suzan & Freek en De Jeugd van Tegenwoordig doen mee.

Adventskalender Kleine Komedie

De Kleine Komedie biedt t/m het einde van het jaar een digitale adventskalender. Achter elk vakje zit een cabaretier of kleinkunstartiest.

>> Bekijk de adventskalender van De Kleine Komedie.

Samen zijn

 • Samen met de familie aan het ontbijt of aan het diner? Iemand een gelukkig nieuwjaar wensen? Of even kletsen met de (klein)kinderen? Dat klinkt nu misschien wel heel lastig, maar met videobellen kunnen mensen toch gezellig bij elkaar zijn!
 • Ook erg leuk om te doen met familie en vrienden is online spelletjes te spelen. En dat kun je via de telefoon of laptop/pc doen. Bekijk onze tips om ook dit jaar tijdens de feestdagen samen een spel te doen!

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tips voor de feestdagen: kerst en oudjaar

Kerstdiner

Elk jaar is het de vraag: wat eten we met kerst? Traditioneel, avontuurlijk, gourmetten (liever niet natuurlijk), internationaal, iets uit een magazine of toch..?

 • Bestel een kerstdiner bij je favoriete restaurant! Zo hoef je je ten eerste niet druk te maken over het eten (en die vreselijke boodschappen) en steun je ook nog de horeca. Hoe doe je dat? Zoek naar de website van je favoriete restaurant(s) en kijk wat ze voor mogelijkheden voor bestellen hebben (afhalen of bezorgen). Ook kun je via thuisuiteten.nl zien wat er mogelijk is.
 • Zelf koken? De podcast “Wat schaft de Podcast” biedt wellicht inspiratie. Vorig jaar brachten ze al een aflevering over het kerstmenu (en dan vooral de opbouw). Dit jaar hebben ze 2 afleveringen opgenomen:
 • Bestel voor je Kerstdiner lokale producten via lokale leveranciers (scheelt ook weer in de rij staan bij de supermarkt), zoals lindenhoff.nl in de buurt van Amsterdam/Utrecht. Of bestel een pakket met lekkere lokale dingen bij supportlocals.nl of verspakketamsterdam.nl.
 • Gebruik zoveel mogelijk streek- en lokale producten, kijk ook eens op vaneigenbodem.nl voor inspiratie.
 • Restjes over? Gooi niks weg! Maar kijk voor inspiratie op dit overzicht met tips om kliekjes te gebruiken.

Films

Bij de feestdagen horen films. Het liefst feelgoodmovies natuurlijk. Of tekenfilms. Hier onze tips voor de feestdagen:

 • Winterwonderland is een sfeervolle compilatie van magische winter- en kerstreportages en korte films uit de collectie van filmmuseum Eye. Een mix van stille films en films met geluid van begin vorige eeuw. Bekijk de zes hartverwarmende pareltjes nu gratis op de website van Eye.
 • Op Wikipedia is een uitgebreid overzicht te vinden van kerstfilms in verschillende categorieën zoals alle versies van Christmas Carol & The Nutcracker. Actie, horror of de best verkopende kerstfilms. (Op Film.nl staat op welke kanalen ze te vinden zijn.)
 • Speciaal voor iedereen die tijdens de feestdagen behoefte heeft aan een flinke dosis hartverwarmende cinema tipt VPRO Cinema 10 feelgoodfilms op Netflix.

Meer tips voor de feestdagen

 • Kijk van 24 december t/m 1 januari 2021 gratis naar de Notenkraker uitgevoerd door dansers van het New York City Ballet in het Bardavon theater op YouTube.
 • De Nederlandse bisschoppen nodigen mensen uit om samen Kerstmis te vieren. Niet in de kerk dit jaar, maar wel online. Kijk op de website vierkerstmis.nl.
 • Liefhebbers kunnen via livestreams thuis nog wél genieten van een aantal prachtige, kerstige concerten vanuit het Concertgebouw. Bekijk het programma.
 • Tip voor de kerstvakantie: haal het Cobra Museum in huis! Ga thuis creatief aan de slag met één van de leuke doe-het-zelf-thuis-workshops en tekenopdrachten die op de website van het museum staan.
 • Bestel je cadeaus bij een lokale boekenwinkel, museum, sportclub, dierentuin, filmhuis of theater. Heel erg origineel en zo kun je ze ook nog steunen!

Suggesties voor deze website zijn altijd welkom. Stuur ze in via het contactformulier of via Facebook. –

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top