Now Reading
Tips voor de Feestdagen

Tips voor de Feestdagen

Tips voor de feestdagen: kerst en oudjaar

Het is december en de laatste weken van het jaar staan in het teken van de feestdagen. Normaliter zouden we die met familie en vrienden doorbrengen, maar vanwege de pandemie zien de feestelijkheden er dit jaar anders uit. Bekijk onze tips voor de feestdagen.

Oud & nieuw 2021

 • Wie dit jaar toch nog van vuurwerk wil genieten, kan dit jaar virtueel vuurwerk kopen op Feelgoodvuurwerk.nl. De opbrengst hiervan gaat naar Sheltersuits (wind- en waterdichte slaapzak-jassen om warm te kunnen schuilen als je geen dak boven je hoofd hebt.)
 • In Nederland kunnen we natuurlijk niet om een oudjaarsconference heen. NRC maakte een vergelijking tussen de voorstellingen van Peter Pannekoek, Najib Amhali, Dolf Jansen en Javier Guzman. Want wie maakt de beste grappen over het coronajaar 2021?
 • Bij oud & nieuw horen natuurlijk oliebollen. Je kunt ze natuurlijk bij een plaatselijke kraam of bakker afhalen. Maar ook zelf bakken, bekijk hier hoe. Of probeer ook eens de appelstroopbollen van Yvette van Boven, waar geen frituurpan aan te pas hoeft te komen.
 • Heel veel restaurants bieden speciale menu’s aan voor de feestdagen, waaronder oudjaarsdag. Of bestel snacks of borrelpakketten bij je favoriete horecagelegenheid.
 • Op zoek naar een andere invulling voor oud en nieuw mét behoud van oer-Hollandse gezelligheid? Waarom geen knalerwtensoep als avondeten? Speel vuurwerkdansbingo of doe een vuurwerkdansje. Kijk voor alle ideeën op alternieuw.nl.
 • Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) speelt de 50ste editie van haar Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw op 1 januari 2022 vanwege de lockdown zonder publiek. BNNVARA zal deze extra feestelijke jubileumeditie uitzenden op 1 januari om 18:50 uur op NPO 2.

Wintervoorstelling Margreet Dolman & dominee Gremdaat

De wintervoorstelling ‘Margreet Dolman brengt Warmte in de Donkerste Dagen van het Jaar en dominee Gremdaat Wijst de Weg naar een Evenwichtig 2022’ is nog op 31 december en 2 januari online te zien.

In elke voorstelling komen nieuwe inzichten, nieuwe verhalen, andere chansons en nieuwe belevenissen aan bod. De actualiteit wordt niet overgeslagen.

>> Kijk op bettyasfaltcomplex.nl voor meer info & tickets

De Boom in met Kleine Komedie

In navolging van de leuke adventskalender van vorig jaar, tuigt De Kleine Komedie dit jaar onder de noemer ‘De boom in!’ een kerstboom op met kleine cadeautjes. 

Tot en met 2 januari komt er elke dag om 18.00 uur een nieuwe video op de website. Met daarin een bijdrage (liedje of sketch) van een artiest die deze maand in De Kleine Komedie zou hebben gestaan.

>> Bekijk De Kerstboom van De Kleine Komedie.

Samen zijn

 • Samen met de familie aan het ontbijt of aan het diner? Iemand een gelukkig nieuwjaar wensen? Of even kletsen met de (klein)kinderen? Dat klinkt nu misschien wel heel lastig, maar met videobellen kunnen mensen toch gezellig bij elkaar zijn!
 • Ook erg leuk om te doen met familie en vrienden is online spelletjes te spelen. En dat kun je via de telefoon of laptop/pc doen. Bekijk onze tips om ook dit jaar tijdens de feestdagen samen een spel te doen!

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tips voor de feestdagen: kerst en oudjaar

Feestdiner

Elk jaar is het de vraag: wat eten we met kerst? Traditioneel, avontuurlijk, gourmetten (liever niet natuurlijk), internationaal, iets uit een magazine of toch..?

 • Bestel een kerstdiner bij je favoriete restaurant! Zo hoef je je ten eerste niet druk te maken over het eten (en die vreselijke boodschappen) en steun je ook nog de horeca.
  • Hoe doe je dat? Ga naar de website van je favoriete restaurant(s) en kijk wat ze voor mogelijkheden voor bestellen hebben (afhalen of bezorgen). Ook kun je via thuisuiteten.nl zien wat er mogelijk is.
 • Zelf koken? De podcast “Wat schaft de Podcast” biedt wellicht inspiratie. In 2019 brachten ze al een aflevering over het kerstmenu (en dan vooral de opbouw). En in 2020 hebben ze twee afleveringen opgenomen:
 • Bestel voor je Kerstdiner lokale producten via lokale leveranciers (scheelt ook weer in de rij staan bij de supermarkt), zoals lindenhoff.nl in de buurt van Amsterdam/Utrecht. Of bestel een pakket met lekkere lokale dingen via supportlocals.nl of verspakketamsterdam.nl.
 • Gebruik zoveel mogelijk streek- en lokale producten, kijk ook eens op vaneigenbodem.nl voor inspiratie.
 • Restjes over? Gooi niks weg! Maar kijk voor inspiratie op dit overzicht met tips om kliekjes te gebruiken.

Films

Bij de feestdagen horen films. Het liefst feelgoodmovies natuurlijk. Of tekenfilms. Hier onze tips voor de feestdagen:

 • Winterwonderland is een sfeervolle compilatie van magische winter- en kerstreportages en korte films uit de collectie van filmmuseum Eye. Een mix van stille films en films met geluid van begin vorige eeuw. Bekijk de zes hartverwarmende pareltjes nu gratis op de website van Eye.
 • Op Wikipedia is een uitgebreid overzicht te vinden van kerstfilms in verschillende categorieën zoals alle versies van Christmas Carol & The Nutcracker. Actie, horror of de best verkopende kerstfilms. (Op Film.nl staat op welke kanalen ze te vinden zijn.)
 • Voor de liefhebbers heeft de New York Times een lijst met kerstfilms op Netflix gemaakt; hierin de toppers en de flops.
 • De tekenfilm ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ (uit 1983) staat in zijn geheel op YouTube. Kijk hem via deze link.

Meer tips voor de feestdagen

 • De Nederlandse bisschoppen nodigen mensen uit om samen Kerstmis te vieren. Niet in de kerk dit jaar, maar wel online. Kijk op de website vierkerstmis.nl.
 • Liefhebbers kunnen via livestreams thuis nog wél genieten van een aantal prachtige, kerstige concerten vanuit het Concertgebouw. Bekijk het programma.
 • Voor alle gezinnen met jonge kinderen (of opa’s en oma’s) organiseert Het Concertgebouw van 25 december t/m 9 januari gratis online familieconcerten.
 • Van 27 t/m 30 december streamt het Holland Festival twee topvoorstellingen. Dit zijn beide wereldpremières, uit de afgelopen editie: TIME van Ryuichi Sakamoto en Ine Ayavan Nursalim Yadi Anugerah en Miranda Lakerveld. Gratis.
 • Bestel je cadeaus bij een lokale boekenwinkel, museum, sportclub, dierentuin, filmhuis of theater. Heel erg origineel en zo kun je ze ook nog steunen!

Suggesties voor deze website zijn altijd welkom. Stuur ze in via het contactformulier of via Facebook. –

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top