Now Reading
Je eigen familiegeschiedenis

Je eigen familiegeschiedenis

Familiegeschiedenis

Door de winter en de lockdown hebben we meer tijd om nieuwe dingen te doen. Zoals het uitzoeken van je familiegeschiedenis. En dat kan gewoon vanuit huis. Er zijn namelijk heel veel websites die je kunnen helpen in de leuke en interessante zoektocht!

Centrum voor familiegeschiedenis

Het Centrum voor familiegeschiedenis (zie ook cbg.nl) is een mooie startplek voor mensen die onderzoek willen doen naar hun eigen familiegeschiedenis. Hieronder een aantal nuttige links van het CBG:

Stamboomgids

Stamboomgids is een zeer uitgebreide gids op het gebied van genealogie en archieven. Hier vind je relevante websites en boeken uit Nederland en België, zodat het onderzoek naar je familiegeschiedenis een stuk makkelijker wordt.

Open Archieven

Op de website openarch.nl kun je ook de genealogische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven doorzoeken. Uitleg over hoe de site werkt, hoe je het best kunt zoeken en het inzien van aktes vind je op openarch.nl/video/.

Wie was wie

Het CBG biedt met de site wiewaswie.nl tevens een zoekfunctionaliteit in de Burgerlijke stand. De database bevat bovendien digitaal ontsloten historische documenten met persoonsgegevens.

Meer bronnen

Openbaarheid van aktes

Op de sites Open Archieven en Wie was Wie kun je originele aktes inzien. Aktes van de burgerlijke stand worden echter pas na een bepaalde periode openbaar gemaakt. Overlijdensaktes komen na 50 jaar vrij, huwelijksaktes na 75 jaar en geboorteaktes na 100 jaar. Bovendien stellen sommige archieven hun aktes in blokken van vijf of tien jaar beschikbaar ter inzage. Voor relatief recente gegevens – ongeveer de afgelopen honderd jaar – ben je daarom aangewezen op andere bronnen, zoals persoonskaarten en -lijsten

Delpher

In Delpher staan miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. De teksten komen bijvoorbeeld uit de collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Deze website kan eventueel ook een bron zijn bij onderzoek naar familiegeschiedenis.

Verborgen Verleden

In het tv-programma Verborgen Verleden proberen acht prominente Nederlanders te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd. En dat roept vragen op zoals ‘Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht’? Of daarnaast ‘Hoe hebben ze geleefd en wat hebben ze nagelaten’? En ook: ‘Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders?’ Wat betekenen ze nu voor hen?

>> Bekijk alle afleveringen en extra’s

Tips voor het doorzoeken van kerkelijke archieven (video)

Meer geschiedenis? Kijk op onze pagina met tips voor geschiedenisliefhebbers.

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top