Now Reading
Pasen

Pasen

Het weekend van 2 t/m 5 april is het tweede paasweekend in coronatijd. Pasen 2021 bestaat wellicht uit hele bescheiden paasbrunches, rustig aan doen, geen paasvuren en bij het naar buiten gaan veel afstand houden.

Muziek met Pasen

Johannes-Passion | 4 April 14:00 uur

Het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam brengen vanuit Het Concertgebouw een ingekorte versie van dit meesterwerk. Je hoort het hele lijdensverhaal met weglating van de traditionele aria’s. De ruggengraat van de vertelling, die wordt gevormd door de aandelen van de evangelist, Christus en de koordelen, blijven juist intact.

>> Het concert is op Eerste Paasdag 4 april om 14:00 uur gratis te bekijken via orkest.nl en te beluisteren op Radio 4.

Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion van Bach is één van die tradities met Pasen die door de coronamaatregelen er heel anders uitziet dit jaar.

 • NPO Radio4 heeft een mooi overzicht gemaakt met tips voor de Matthäus (ook op radio en tv): nporadio4.nl/matthaus
 • Kijk hieronder naar Bachs Matthäus-Passion, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer. (Deze is vrijdagavond 3 april 2020 online vertoond.)

Eten met Pasen

 • Pasen is bijna onlosmakelijk verbonden met asperges. Het ‘witte goud’ is net in seizoen en met Pasen wordt er altijd goed uitgepakt en daar past deze groente heel goed bij. Trouw heeft een recept voor Feestelijke aspergesoep (met schuimige room, kervel en citroen). Of wat te denken van Asperges met bruine boter en pistache van Yvette van Boven? Of de klassieker: Asperges Flamande (op Vlaamse wijze).
 • Bestel voor je Paasbrunch lokale producten via lokale leveranciers, zoals lindenhoff.nl in de buurt van Amsterdam/Utrecht. Ook kun je markten steunen door bij supportlocalmarkets.nl te kopen.
 • Gebruik zoveel mogelijk streek- en lokale producten, kijk ook eens op vaneigenbodem.nl voor inspiratie.
 • Bestel een lunch of diner bij je favoriete restaurant! Zo hoef je je ten eerste niet druk te maken over het eten (en de boodschappen) en steun je ook nog de horeca. Hoe doe je dat? Zoek naar de website van je favoriete restaurant(s) en kijk wat ze voor mogelijkheden voor bestellen hebben (afhalen of bezorgen). Ook kun je via thuisuiteten.nl zien wat er mogelijk is.

Kunst en Cultuur

 • Kijk gratis naar de film Corpus Christi of de documentaire Collective via Cinetree. Beiden zijn t/m 12 april 2021 gratis te bekijken via deze site.
 • Een bezoek aan een museum kan helaas niet, maar er zijn heel veel musea die online hun deuren hebben geopend. Bekijk de Tips voor Kunstliefhebbers.

Thuis

 • Samen met de familie aan het paasontbijt of aan de paasbrunch? Of eieren zoeken met de (klein)kinderen? Dat klinkt nu misschien wel heel lastig, maar met videobellen kunnen mensen toch gezellig bij elkaar zijn met Pasen!
 • Ook erg leuk om te doen met familie en vrienden is online spelletjes te spelen. En dat kun je via de telefoon of laptop/pc doen. Bekijk onze tips om ook dit jaar tijdens de feestdagen samen een spel te doen!
 • Naar buiten om te wandelen of te fietsen is natuurlijk altijd een goed idee! Bekijk onze tips voor routes door de natuur en andere mooie plekken in Nederland.
 • The Passion wordt dit jaar voor de 11e keer uitgezonden (op donderdag 1 april). Kijk op de website voor meer info en ook hoe je mee kunt doen. Het slotlied van The Passion 2020 (de eerste Pasen in coronatijd) zag er zo uit:

– Suggesties voor deze website zijn altijd welkom. Stuur ze in via het contactformulier of via Facebook. –

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top