Now Reading
Racisme

Racisme

Afgelopen weken is het debat over racisme opgelaaid. Aanleiding zijn de gebeurtenissen en de daaropvolgende protesten in de Verenigde Staten. Ook in Nederland werd en wordt er volop gedemonstreerd. Om jezelf te verdiepen in het onderwerp hier tips voor documentaires die online te bekijken zijn.

2Doc: 12 documentaires over racisme en discriminatie

De moord op George Floyd door een witte politieagent leidt wereldwijd tot massale protesten tegen politiegeweld, racisme en discriminatie. Daarom heeft 2Doc een lijstje gemaakt met 12 documentaires die verdieping bieden over de onderwerpen racisme en discriminatie. Zo ontdek je wat de impact is van etnisch profileren in ‘Verdacht’ en houdt Sunny Bergman witte Nederlanders een spiegel voor in ‘Wit is ook een kleur’. Educatie is de eerste stap naar een betere wereld.

Bekijk de lijst met 12 tips op 2doc.nl.

Why we hate

Welke mechanismen spelen een rol bij het ontstaan van haat en hoe kunnen we het uitbannen? Je ontdekt het in de zesdelige serie ‘Why We Hate’, geproduceerd door Steven Spielberg.

Elke zondag om 22:10 uur op NPO 2 te zien. De eerste aflevering was op 7 juni en is nog 21 juni terug te zien. Meer info op de website van human.nl

13TH 

Deze week gratis op YouTube gezet door Netflix: de documentaire 13TH. Gemaakt door Ava DuVernay, over institutioneel racisme en gevangenschap als een moderne vorm van slavernij. In deze documentaire analyseren wetenschappers, activisten en politici ook de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen.

Wit huiswerk kijktips

Nog een uitgebreidere lijst met kijktips staat op de site withuiswerk.nl. Deze site is een onvolledig naslagwerk voor witte mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.


Suggesties zijn welkom, gebruik daarvoor het contactformulier.

De foto bij dit artikel is gemaakt op Ile de Gorée, een eiland voor de kust van de Senegalese hoofdstad Dakar. Dit eiland was ooit het centrum van de trans-Atlantische slavenhandel.

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top