Now Reading
Voor Geschiedenisliefhebbers

Voor Geschiedenisliefhebbers

Ook een interessant onderwerp om je in te verdiepen gedurende deze periode is geschiedenis. Op het internet zijn erg leuke websites over geschiedenis (met kaarten en verhalen), prachtige video’s en zelfs quizzen te vinden. Duik ook de archieven in met deze tips! 

Geschiedenis websites

  • De website Historiek bestaat al jaren. De artikelen zijn vaak gerelateerd aan de actualiteit. Daarnaast bieden ze een archief met duizenden artikelen. Voor het overzicht daarin hebben ze een tip-rubriek gemaakt. Neem een kijkje.
  • De site IsGeschiedenis hoort bij Geschiedenis Magazine. Hierop kun je ook veel verhalen vinden die een historische context bieden bij het nieuws. Een bijzonder originele rubriek is die met historische recepten.

Quiz

Geschiedenis.nl is een site met historische artikelen voor een breed publiek. Erg leuk op de site zijn de korte quizzen per tijdvak. Bekijk ze via geschiedenis.nl/quiz

Topotijdreis

Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht. Sinds die tijd verzamelt de Nederlandse overheid geografische informatie. Zoals over de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond.

Om 200 jaar topografie te vieren is de tijdreis-app Topotijdreis gemaakt. Ontdek de historische topografische gegevens van Nederland. Sinds 2020 bevat de app ook luchtfoto’s.    

>> Ga op ontdekking uit via topotijdreis.nl

Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) werkt samen met musea, erfgoedinstellingen, universiteiten en particuliere instellingen. 

Het RKD beheert unieke archieven, documentatie- en fotomateriaal. Daarnaast beheren ze de grootste kunsthistorische bibliotheek over de Westerse kunst van de late middeleeuwen tot nu. Hierbij is er een sterke focus op de kunst van de Nederlanden in internationale context. 

>> De collecties zijn ook digitaal te raadplegen. Kijk op rkd.nl.

Je eigen familiegeschiedenis

Hee leuk en interessant om te doen; het onderzoeken van je eigen familiegeschiedenis. We hebben hier dan ook een apart artikel van gemaakt, met een heleboel handige tips voor je genealogische ontdekkingsreis!

Ontwikkeling Amsterdam in video’s

Hieronder twee leuke video’s over de ontwikkeling van Amsterdam. Ten eerste over de Grachtengordel, gevolgd door de periode 1800-1900.

Groei van de Grachtengordel

Groei in de periode 1800-1900

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top