Now Reading
Voor Modeliefhebbers

Voor Modeliefhebbers

De uitbraak van Covid-19 heeft ook impact op de modewereld. De runway shows in Parijs, Londen en Milaan zijn anders dan we gewend zijn. En ook mode-exposities in musea krijgen minder aandacht dan ze verdienen. Bovendien is er door corona een interessante discussie over de toekomst van mode ontstaan.

Musea & Exposities

 • Het museum Palais Galliera in Parijs host op dit moment de expositie Gabrielle Chanel. Manifeste de mode. Dit is het eerste retrospectief over de wereldberoemde ontwerper Gabrielle Chanel (1883-1971). Helaas is het museum nu ook dicht vanwege coronamaatrdegelen. Dus we moeten het met de foto’s van de collectie doen en met onderstaande video.
 • Het Victoria en Albert museum in Londen biedt een uitgebreide online blik op de expositie Kimono: Kyoto to Catwalk. Curator Anna Jackson gidst je door de tentoonstelling in 5 video’s, allemaal te zien via YouTube.
 • Modehuis Christiaan Dior heeft de expositie ‘Designer of Dreams’ in het Musée des Arts Décoratifs laten digitaliseren. Dit resulteert in deze video:
 • Het Musée Yves Saint Laurent Paris heeft een Instagram account die zeer het bekijken waard is. Ook het YSL museum in Marrakech (met de prachtige Jardin Majorelle) biedt mooie foto’s op Instagram.
 • Al eerder genoemd; het Musée des Arts Décoratifs in Parijs is een museum waar veel mode-exposities plaats vinden. Dit museum is tevens online te bezoeken. Een aanrader is de bijzondere La Galerie des Bijoux.
 • Online platform Modemuze geeft een uitgebreid overzicht van de Nederlandse mode- en kostuumgeschiedenis. Heel leuk! Bekijk de site modemuze.nl
 • MoMu, het modemuseum in Antwerpen, zou dit jaar al gesloten zijn voor renovatie. Op de website een archief met eerder vertoonde exposities. Daarnaast is hun Instagram account het bezoeken waard.
 • Voor het eerst in vijftig jaar toonde het Dordrechts Museum hun modecollectie in de tentoonstelling ‘Slow Fashion’. Ook online werd er aandacht besteed aan de expositie; luister & bekijk podcasts via Facebook of Instagram.
 • De Fashion for Good Experience in Amsterdam is een platform gericht op mode en duurzaamheid. Ze onderzochten bijvoorbeeld de link tussen digital design, fashion en duurzaamheid:
 • De tentoonstelling Fashion Statements was in 2019 te zien in het Amsterdam Museum. De geëxposeerde historische kostuums en accessoires zijn online van heel dichtbij te bekijken.

Modeshows & fashion weeks

De runways in Amsterdam, Milaan, Parijs, New York en Londen zijn leeg. Modeweken werden gecancelled of verplaatst. De vraag is daarbij hoe het tonen van nieuwe collecties zal gaan in de toekomst.

 • De Nederlandse ontwerper Ronald van der Kemp organiseerde end april de show ‘Army of Love’ waarin modellen jurken met bijpassende mondkapjes droegen.
 • Giorgio Armani deed dit jaar vanwege al een show zonder publiek, tijdens de Milan Fashion Week:

Modelogica

Modelogica is een nieuwsbrief over de logica achter de looks. Het gaat hier niet over do’s en dont’s, wél over de grote lijnen.

Modelogica selecteert de beste stukken uit de media en voorziet ze van context, zodat lezers in één keer bij zij. De nieuwsbrief reflecteert op de snelle ontwikkelingen in de modewereld. En dat alles is nu tijdens de coronacrisis juist extra relevant. Alle tot nu verschenen nieuwsbrieven zijn online terug te lezen via de website.

Gerda Dina © Marloes Wardenier 2020

Scroll To Top